3ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

elenfrdeitjarues

3ο Γυμνάσιο Χαριλάου- Πρόγραμμα Erasmus +

2η  Συνάντηση στη Horta, Faial, Αζόρες, Πορτογαλία  15-22 Φεβρουαρίου 2020    

     Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας με τίτλο «Peer Impression: A Common framework for raising tolerance and mutual understanding in Europe» ο Διευθυντής του σχολείου με μία εκπαιδευτικό  και 6 μαθητές (τρία κορίτσια και τρία αγόρια) όπως ακριβώς προέβλεπε το σχέδιο που εγκρίθηκε ταξίδευσαν στο νησί Φαϊάλ (σημαίνει οξιά) των Αζορών, όπου μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία και βέβαια Πορτογαλία, το οποίο είναι το συντονιστικό σχολείο) εργάστηκαν σε θέματα σχετικά με την ανεκτικότητα και την κατανόηση στην Ευρώπη.

     Αρχικά  το τοπικό σχολείο επιφύλαξε σε όλες τις αποστολές ιδιαίτερη τιμή κατά την υποδοχή τους σε αυτό. Έγινε η τελετή υποδοχής, οι παρουσιάσεις των σχολείων, των πόλεων και των χωρών των εταιρικών σχολείων, πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με θέματα όπως η προετοιμασία των μαθητών, τα καθήκοντα στις επόμενες συναντήσεις,  ανταλλάχτηκαν δώρα και έγινε η επιλογή του λογότυπου από τους ίδιους τους μαθητές. Οι μαθητές χωρισμένοι σε μικτές ομάδες κατασκεύασαν σελιδοδείκτες και θεματικά puzzles. Έπαιξαν παιχνίδια σχετικά με την ανεκτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης διαγωνίστηκαν μέσω της εφαρμογής Kahoot πάνω στα δικαιώματα του πολίτη. Τέλος δημιούργησαν ένα σχετικό λεξικό.

    Προγραμματίστηκε από το τοπικό σχολείο επίσκεψη στο Ηφαιστειακό Κέντρο Capelinhos μιας και τα νησιά των Αζορών είναι ηφαιστιογενή. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο-Σπίτι του Manuel de Arriaga, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Πορτογαλίας. Από τις βασικότερες αλλαγές που έφερε με  το  Σύνταγμα του 1911 ήταν ο χωρισμός κράτους και εκκλησίας, γεγονός που έφερε σε ρήξη το νεαρό τότε δημοκρατικό καθεστώς τόσο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της χώρας όσο και με το Βατικανό. Τα νησιά των Αζορών έχουν σήμερα αυτονομία και η τοπική Βουλή εδρεύει στο νησί Φαϊάλ. Για το λόγο αυτό είναι πολύ περήφανοι, όπως και για το λόγο ότι από το νησί τους καταγόταν ο νομικός και πρώτος πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο τοπικό σχολείο έγινε ξενάγηση σε διάφορους χώρους και εγκαταστάσεις του, όπως στη βιβλιοθήκη,  στο γυμναστήριο κ.ά. Όπως επίσης οργανωμένα έγινε παρακολούθηση της καρναβαλίστικης παρέλασης με θέμα την προστασία των ωκεανών. Τέλος πραγματοποιήθηκε, πάντα οργανωμένα, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Caldeira, τις τοπικές παραλίες και άλλα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού όπως το εργοστάσιο επεξεργασίας φάλαινας (Porto Bim).

Την τελευταία μέρα δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στη συνάντηση από το Διευθυντή του τοπικού σχολείου. Μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη έχοντας αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις, καλές πρακτικές διδασκαλίας, αλησμόνητες εμπειρίες, φιλίες και με τις καλύτερες εντυπώσεις που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τους από τη συγκεκριμένη επίσκεψη στα μακρινά νησιά των Αζορών.  

The Erasmus experience A poem by Jim Ioannidis,Greece

During the first days of school my teacher informed me about something cool.

She wanted me to participate in the Erasmus project!

I was standing still,but I got so excited I wanted to eject!

But,it wasn’t as simple as you may think cause,my parents were those I had to convince.

So a few months ago, my parents decided that I should go.

I was thanking them while laughing, cause I knew my classmates would be jealous and grumpy.

I didn’t know what they thought about this,but didn’t give a damn.

I just waited patiently for the day I’d leave to come.

Finally the day came! I was excited but um… I knew that I would miss my friends and family so much!

When we arrived at Faial island,Azores I was happy and such,

but I was also scared cause, it would be the first time I’d travel abroad.

The days went by so quick!

And I didn’t want to leave! I had made new friends, Portoguese,Italian but also Greek!

When we had to go back, we were all pretty sad.

We didn’t want this week to end but we all knew really well, that these moments will forever in our hearts be kept.

These are my thoughts about the Erasmus project a unique experience to open someone’s eyes.